Tillbakablickar

2015 Sångarna på fortet

”SÅNGARNA PÅ FORTET”  

är en skämtsam benämning på en sångarutflykt som funnits i tankarna i flera år för Västergötlands Sångarförbund och även för Falbygdens Manskör. Rätt tillfälle att realisera idén blev det, när Lisbeth Fransson skulle avtackas som VSF:s Förbundsdirigent efter  27år. Och det blev en fantastiskt minnesvärd festlighet.

Vi fick även avtacka Emily Lundgren som dirigent för Falbygdens Manskör efter åtta intensiva år.

Lisbeth fick mottaga en  välliknande statyett av sig själv, skapad av konstnären Ingegerd Melin.

Emily fick ett vackert skåp framtaget av vår skicklige träsnidare Sten Gunnarsson.

Generöst mottagande av värdarna i Karlsborg, vandring genom fortet. utsökt mat i regementets matsal och sedan sång med de två körerna alldeles vid kanalen.

Dagen var söndagen 14 juni 2015. Det var en bra konsert, strålande väder och god stämning

Ett välförtjänt tack till de båda dirigenterna.

Scenen vid Göta kanal i Karlsborg

2014 Höstkonserter CO2

Ibland sägs det att manskörer bara sjunger en gammal repertoar. Och det är ju sant. Men den repertoaren är inte äldre än annan klassisk vacker musik. Men vi måste också spegla vår egen tids musik.

CO 2 -projektet (Cornelis, Olle Adolfsson, Owe Törnqvist)  har varit just att göra en repertoar med vacker, omtyckt musik från närtid med texter med poesi, engagemang och humor. Igenkänningsfaktorn för både publik och sångare är hög. Vår kör är sårbar för frånvaro och därför gjorde vi projektet i samarbete med ”Harmonitrollen” från Trollhättan, med konserter på båda orterna.

2014 Manskör, Swing och Väder-Lek

MANSKÖR, SWING och VÄDER-LEK kallade vi en konsert , där JOHN POHLMAN
och hans musik stod i centrum. Konserten var ett samarbete med Västergötlands Manskör och gick av stapeln i Falköping i april 2014 med god uppslutning från publiken.

Pohlman, den välkände väderikonen från TV, är en mycket driven jazzpianist och spelade melodier, som var välkända och omtyckta publiken och oss i mogen ålder. Vi kunde inte låta bli att i denna konsert sjunga om historiens värsta skitväder, nämligen ”Syndafloden”, som ju beskrivs i Bibeln. Vi passade också på att förlägga berget A
rarat till Åsarp.
Se även filmklippen från den här konserten

Intensiv decemberhelg 2010 med tre framträdanden
Lördagen den 4 december hade Falköping-Ranten Rotaryklubb engagerat oss för att ge en traditionell julkonsert i Fredriksbergskyrkan i Falköping. Det var samtidigt en välgörenhetskonsert till förmån ett projekt SeeMe Dagcenter i Moldavien som rotaryklubben är delaktig i. Nära nog fullsatt kyrka.
.
Söndagen den 5:e var det, som traditionen bjuder, framträdande i Kyrkans Hus i Floby och lika traditionsenligt var det  "knökafullt"  i huset.

Söndag kväll var det sedan julkonsert i Edsvära kyrka. Också där många som lyssnade till vår julrepertoar.

MusikMosaik på Hjorten

Den 17 oktober 2010 inbjöd vi till musikcafé på Hjorten i Falköping.

 

En nära nog fullsatt salong föreföll njuta av programmet, som var en skön blandning av välkända musciallåtar, välkända evergreens. Alster av Hasse & Tage, Evert Taube, Björn Skifs. Ja, till och med en Beethoven-komposition med fyndig text fanns med. För att nämna något. Allt taktfast framfört under ledning av vår eminenta dirigent Emily Lundgren.

 

På programmet fanns även såväl solosång som en barbershop-kvartett. Till kaffet inbjöd Ulf Söderhielm och Jörgen Andersson på en trevlig musikfrågespor. Och naturligtvis fick publikum sjunga med i ett par allsånger.

 

Det blev en söndagseftermiddag med glad musik. Kom-fram-å-sägaren, 2:e basen, Lennart Rundqvist lotsade publiken genom Mosaiken.


Nationaldagsfirande 2010
Tillsammans med en rad olika musik och sånggrupper i kommunen fick även Falbygdens Manskör framträda på Amfiteatern i Plantis under nationaldagsfirandet. 

Bilder från detta framträdande se vårt fotoalbumValborgmässoafton 2010
Är det något som hör manskörer till så är det framträdanden på Valborgsmässoafton.  Falbygdens Manskör är inget undantag. Som en mångårig tradition gav vi även i år en vårkonsert vid valborgsmässoelden vid Torrevalla i Floby. Och vi sjöng som sig bör "Sköna maj välkommen""Under rönn och syren" plus ett knippe andra fin vårvisor.

Julkonserter 2009
Att i adventstid sjunga de välkända julsångerna och några nya dito tillhör höjdarna under köråret. Traditionsenligt gav således Falbygdens Manskör på 2:a advent först en konsert på eftermiddagen i ett absolut fullsatt Kyrkans hus i Floby och om aftonen samma konsert i Norra Vånga kyrka. Det ska mycket till för att det ska bli fullsatt i denna stora vackra kyrka men ett par hundra personer lyssnade på oss och även i kyrkan blev det långa värmande applåder. 

Bilder från konserten finns i vårt fotoalbum


Jubileumscafé Café Åsle tå
Den 27 september 2009 firade vi våra 30 år med att ge en lättsam och mycket välbesökt jubileumskonsert i form av ett caféprogram. Du kan läsa mer om den under fliken JUBILEUMSKONSERT och du kan se bilder i vårt Fotoalbum.

Bilder från konserten finns i vårt fotoalbum

Povel Ramel-konserter
Våren 2009 bestämde vi oss för att hylla Povel Ramel med en konsert med i princip bara välkända Ramel-melodier. Det blev två föreställningar i Fredriksbergsskolans konsertsal.

Välgörenhetskonsert i Skara
Det kom önskemål om att även ge ramelkonserten som en välgörenhets-konsert i Skara tillsammans med Skara Rotary. Också där fick vi publikens uppskattning. Och fina slantar kom in till ett banhem i Litauen.

Pohlman-konserten

Hösten 2008 gjorde vi en konsert i två föreställningar i Fredriksbergsskolans konsertsal. Fulla hus! Vädergurun John Pohlman medverkade och vi rev, tillsammans med han och hans piano, av en hel räcka go´a låtar med väderleksanknytning. En minnesrik afton!

-----

Vi är givetvis också glada och stolta över våra andra framträdanden runt valborg, 6 juni och i juletid och i övrigt.  Men exempeln ovan känns lite extra bra.
Povel Ramel-konsert Fredriksbergsskolans konsertsal

Pohlmanskonsert